sobota, 22 września 2012

Makaron z brokułami, czosnkiem i szpinakiem

Zdrowy i pożywny makaron z brokułami, czosnkiem i szpinakiem


Składniki:
  • 500g makaronu penne
  • brokuł
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 - 250g szpinaku (u mnie świeży, ale możecie też użyć mrożonego)
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Makaron i brokuły ugotować al dente. Brokuły po ugotowaniu pokroić bardzo drobno. Szpinak posiekać albo porwać na drobne kawałki. Na dużej patelni rozgrzać masło, dosłownie chwilę podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać szpinak i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, podsmażyć go około 10 minut. Dodać brokuły i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać, podgrzać. Dodać makaron, dokładnie wymieszać i podgrzać przez kilka minut.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam :) Nie ma to jak miseczka makaronu po ciężkim dniu w szkole...

    OdpowiedzUsuń
  2. makaron na zielono, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja lubię i brokuła i szpinak, pyszne danie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, uwielbiam makaron i szpinak, ja dodaję jeszcze na wierzch ser Bałkański(np. z lidla), chyba zrobię na kolację, bo aż zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń