sobota, 1 września 2012

Tarta z jabłkami i cynamonem

Najpyszniejsza tarta z tych dwóch, które miałam okazje zrobić;)) Zapach cynamonu unosił się w całej kuchni. Zniknęła w błyskawicznym tempie. Przepis ponownie podpatrzony u Marty.

Składniki na ciasto:
  • 1½ szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • 100g masła
  • jajko
  • łyżka śmietany 18%

 Składniki na nadzienie:
  • 3 jabłka
  • jajko
  • jogurt naturalny (170g)
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • łyżka cukru

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie formę smarujemy masłem, jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki, pozostałe składniki na nadzienie mieszamy razem. Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę, pamiętając, żeby zostawić wyższe boki, inaczej rozleje nam się masa jogurtowa. Plasterki jabłek układamy na cieście i wszystko zalewamy masą jogurtową. Masę rozprowadzamy łyżką po jabłkach. Wstawiamy do rozgrzanego do 180oC piekarnika i pieczemy przez 40 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz