wtorek, 20 listopada 2012

Budyniowe babeczki z lukrem


Składniki na 12 babeczek:
  • 100g budyniu w proszku bez cukru ( u mnie malinowy, dzięki czemu babeczki zyskały różowy kolor)
  • 100g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200g masła
  • 110g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki mleka

Składniki na lukier:
  • 110-120g cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Dodatkowo:
  • cukrowa posypka

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Proszek budyniowy, mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać, odłożyć. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, ciągle ucierając dodać cukier. Wbijać pojedynczo jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać mleko, krótko zmiksować. Wsypać suche składniki i wymieszać do połączenia. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w temperaturze 170ºC około 20 minut do tzw. suchego patyczka.

Zrobić lukier. Cukier puder wymieszać z wodą do uzyskania gęstej pasty. Tak przygotowanym lukrem polać wierzch wystudzonych babeczek i natychmiast posypać cukrową posypką.

Smacznego!

/Przepis ze strony mojewypieki.com

3 komentarze:

  1. Ślicznie wyglądają z tym lukrem - gratka dla każdego łasucha, dla mnie szczególnie:-))

    OdpowiedzUsuń