czwartek, 29 listopada 2012

Makaron z groszkiem i szynką

Uwielbiam makaron i mogę go jeść prawie codziennie, dlatego cały czas szukam nowych przepisów na jego przyrządzenie. Ostatnio przepis znalazłam tutaj i od razu zapisałam do wypróbowania.


Składniki:
  • 500g makaronu penne
  • 1 średnia cebula
  • 15 plasterków polędwicy/ szynki
  • 500ml śmietanki 18%
  • 200g groszku
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • parmezan

Makaron gotujemy al dente. Cebulę drobno siekamy, szynkę kroimy w kwadraciki. Razem podsmażamy przez kilka minut na dużej patelni lub w garnku. Dodajemy ugotowany makaron. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Wszystko dokładnie mieszamy, podgrzewamy kilka minut i dodajemy groszek. Danie trzymamy na ogniu aż śmietanka zgęstnieje i stworzy sos. Makaron na talerzu posypujemy startym parmezanem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Groszek, syznka i sos śmietanowy to udane połączenie smaków :) Narobiłaś apetytu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie nie pozostaje nic innego, jak zrobić pyszny obiad!:)

      Usuń