poniedziałek, 12 listopada 2012

Zielone pesto

Wiem, że jest już na blogu makaron z sosem właściwie identycznym. Jednak dziś chcę Wam przedstawić przepis na moje standardowe pesto, które można wykorzystać na wiele sposobów. W połączeniu z makaronem mamy obiad w kilka minut. Możemy je wykorzystać także do kanapek, zapiekanek, pizzy, sałatek, kurczaka czy ryby. I chyba właśnie za to, że ma tak wiele zastosowań wszyscy je uwielbiamy:) Składniki też możemy modyfikować według naszych upodobań i tego co mamy aktualnie w kuchni:) Ważne, żeby było zielono i aromatycznie.


Składniki:
  • 1 świeża bazylia
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 40g startego parmezanu
  • 40g płatków migdałowych
  • sól, pieprz
  • około 10 łyżek oliwy z oliwek

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania pasty. Oliwy radziłabym dodać mniej i później dolewając lub nie, doprowadzić do pożądanej gęstości.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz