niedziela, 18 listopada 2012

Bananowo-krówkowy chlebek z orzechami

Gdy zobaczyłam ten chleb u Agi wiedziałam, że muszę go zrobić. Już długo chciałam upiec bananowy chlebek, ale nigdy nie było okazji. Ten tutaj, z dodatkiem krówek i orzechów musiał smakować wspaniale. Nie zawiodłam się, jest pyszny!

Składniki:
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 70g cukru
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 150g krówek
  • 100g orzechów lub migdałów (u mnie orzechy)

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce wymieszać jajka z cukrem, dodać jogurt, ostudzone masło i rozgniecione widelcem banany. Mokre składniki przelać do suchych i krótko wymieszać do połączenia składników. Dodać 2/3 pokrojonych w kostkę krówek i połowę posiekanych orzechów i jeszcze raz krótko wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem keksówki (29x10cm). Na wierzchu posypać pozostałymi krówkami i orzechami. Piec w 160 stopniach około 50 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!