wtorek, 8 stycznia 2013

Miętowe muffiny z czekoladą

Dziś pierwszy (i na pewno nie ostatni;)) miętowy wypiek w Miętowej Kuchni.


 Składniki na 12 babeczek:
  • 280g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 80g drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
  • 100g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 85g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 łyżeczki kropli miętowych

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche i czekoladę. W drugim naczyniu połączyć składniki mokre. Składniki suche przesypać do mokrych do mokrych. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Piec około 20 minut w temperaturze
200ºC do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

/Przepis ze strony mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz