środa, 13 lutego 2013

Ciastka z masłem orzechowym i nutellą


Składniki (na około 50-60 ciastek):
  • 100g masła orzechowego
  • 100g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki nutelli
  • płatki migdałów (opcjonalnie)

Oba masła zmiksować przez kilka minut do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier, sodę, proszek, jajko i aromat, zmiksować do połączenia. Wsypać mąki i ponownie zmiksować do połączenia składników. Dodać nutellę i krótko zamieszać, tak aby pozostały smugi czekoladowego kremu. Z ciasta formować kulki i zachowując odstępy układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka delikatnie spłaszczyć widelcem. W część ciastek przed pieczeniem powciskałam dodatkowo płatki migdałów. 

Piec w temperaturze 160ºC przez około 10 minut z termoobiegiem, około 12-14 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia na blaszce i dopiero przekładać.

Smacznego!

/Przepis ze strony malacukierenka.pl

3 komentarze: