poniedziałek, 4 lutego 2013

Popękane czekoladowe ciastka

Rewelacyjne mocno czekoladowe ciastka. W smaku przypominają brownies, z wierzchu delikatnie chrupiące, a w środku miękkie, wilgotne.

Składniki (na około 45 ciastek):
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru (ja dałam 1 i 1/3 szklanki, ale ciastka wyszły bardzo słodkie)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki rumu
Dodatkowo:
  • 1 szklanka cukru pudru

Połączyć mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. W osobnym naczyniu zmiksować masło na jasną, puszystą masę. Dodać cukier, jajka, rum i mieszankę suchych składników. Ponownie zmiksować.

Podejrzewam, że tak przygotowane ciasto należy przez kilka godzin schłodzić w lodówce i dopiero po tym czasie powinno się formować kulki dłońmi i obtaczać je w cukrze pudrze. Ja niestety nie schłodziłam ciasta i ciastka po włożeniu do piekarnika zrobiły się całkiem płaskie.

Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180ºC przez około 15-17 minut.

Smacznego!

/Przepis ze strony justmydelicious.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz