niedziela, 3 marca 2013

Układana szarlotka

Szarlotka z misternie poukładanymi jabłkami. Przygotowanie jest bardzo proste, ale dosyć czasochłonne. Myślę jednak, że warto poświęcić te kilka godzin:)


 Składniki na ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
Składniki na masę jabłkową:
  • 2 - 3kg jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • cynamon
  • 2 - 3 łyżeczki cukru
  • około 5 łyżek bułki tartej
Dodatkowo:
  • 2 białka
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Wszystkie składniki wrzucić do miski, zagnieść ciasto. 2/3 ciasta przeznaczamy na spód, 1/3 wkładamy do zamrażarki. Ciastem wykładamy wyłożoną papierem formę o wymiarach 23x38cm, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.

Obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki (najlepiej przy pomocy tarki lub maszynki). Polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy cukier i cynamon.

Ciasto podpiekamy około 15 minut w temperaturze 170ºC. Wyjmujemy, posypujemy bułką tartą, która pochłonie nadmiar wilgoci z jabłek. Układamy jabłka.

Ciasta wkładamy do piekarnika na około 15 minut (170ºC), w tym czasie ubijamy pianę z białek, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, rozprowadzamy pianę i na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.

Pieczemy około 1h 15min w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu).

 Smacznego!

/Przepis ze strony mojewypieki.com

2 komentarze: