środa, 28 sierpnia 2013

Bananowe ciasto z kokosem

Ciasto zrobiłam, żeby wykorzystać zblendowanego kokosa, z którego początkowo miał powstać likier kokosowy. Wyszło jednak na tyle dobre, że do przepisu na pewno jeszcze wrócę.


 Składniki:
  • 220g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 średnie jajka
  • szklanka śmietany 18%
  • 4 średnie banany
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • miąższ z 1 kokosa (ewentualnie około 100-150g wiórków kokosowych)
  • 1 starta gorzka czekolada

Masło ucieramy mikserem z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksując dodajemy po jednym jajku. Dodajemy śmietanę i rozgniecione widelcem banany, mieszamy.

Stopniowo, cały czas miksując, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.

Dodajemy wiórki kokosowe i czekoladę, dokładnie mieszamy. Ja zamiast wiórków kokosowych wykorzystałam zblendowany miąższ z kokosa.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy o wymiarach 23x38cm. Piec około 70 minut w temperaturze 180ºC (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

/Przepis ze strony amuamu.eu

Miętowa Kuchnia na facebooku <klik>

1 komentarz: