sobota, 22 grudnia 2012

Pierniki

Pierniczki, które piekę regularnie od kilku lat. Zazwyczaj z podwójnej albo tak jak w tym roku - z potrójnej porcji, więc to co widzicie na zdjęciach to tylko część:) Po upieczeniu są twarde i potrzebują trochę czasu żeby zmięknąć. Ale ja nawet chyba wolę takie twarde. Pierniki w szczelnym opakowaniu można przechowywać nawet do pół roku.


 Składniki:
  • 300g miodu
  • 120g masła
  • 550g mąki pszennej (oraz dodatkowo do podsypywania)
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 jajko

Miód i masło razem podgrzać, mieszając do rozpuszczenia masła. Wymieszać z pozostałymi składnikami i wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkować podsypując mąką na grubość około 2-3mm. Wycinać pierniczki.

Piec około 8-10 minut w temperaturze 180ºC.

Smacznego!

/Przepis ze strony mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz