niedziela, 23 grudnia 2012

Likier kukułkowy (kukułkówka)

 

 Składniki:
  • 1l wódki
  • 600g kukułek
  • 2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Z podanych składników wychodzi około 2,5 litra likieru.

Wódkę rozlać do butelek i do każdej wrzucić po tyle samo cukierków. Zakręcić i odstawić na tydzień w chłodne, zaciemnione miejsce. Codziennie potrząsać butelką, żeby cukierki się rozpuściły. Po tym czasie zawartość butelek przelać do dużego garnka, dodać mleka, dokładnie wymieszać i rozlać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Jeżeli nie chcecie czekać tygodnia, nalewkę możecie zrobić w inny sposób. Kukułki i mleko umieścić w garnku i mieszając, podgrzewać do rozpuszczenia cukierków. Zostawić do ostudzenia, następnie dolać wódkę. Wymieszać, rozlać do butelek.

Smacznego!

/Przepis ze strony gotujzkasia.wordpress.com

8 komentarzy:

  1. No tak! Wiem czego nie zrobiłam!Tego likieru. W zeszlym roku sobie obiecałam i ...zapomniałam.
    POzdrawiam świątecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wykorzystasz drugi sposób na przygotowanie, to jeszcze zdążysz zrobić. Naprawdę warto:) Również pozdrawiam!

      Usuń
  2. Mmm, wygląda pysznie. Kusi mnie taki likier. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za skorzystanie z przepisu :) Pozdrawiam świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za przepis:) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ja dostałem przepis od kumpla i robię to tak: 600g kukułek, 0,5litra wódki, 05,litra mleka skondensowanego niesłodzonego, 8 żółtek

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dostałem przepis od kumpla i robię to tak: 600g kukułek, 0,5litra wódki, 05,litra mleka skondensowanego niesłodzonego, 8 żółtek

    OdpowiedzUsuń